Замовити курсову, дипломну, контрольну роботу, диссертацію

курсові роботи, дипломні роботи, дисернтації

C 11:00 до 19:00 (пн-пт)


Меню сайту
Пошук готових
Курсових, Дипломних
Свята
Праздники Украины
Головна » 2010 » Червень » 17 » Рекомендації по написанню і захисту дипломної роботи
19:18
Рекомендації по написанню і захисту дипломної роботи
Написання й захист дипломної роботи є заключним етапом підготовки студента по обраній спеціальності. Саме тому викладачі так серйозно ставляться до вашого фінального акорду навчання. У даній статті ми розглянемо основні моменти успішного написання й здачі дипломного дослідження.

Зверніть увагу на організацію роботи з науковим керівником. Якщо в ВНЗ є можливість вибору наукового керівника, рекомендуємо проконсультуватися у випускників і проаналізувати їхні відгуки про керівників. При формальному й несерйозному відношенні керівника до написання вашої дипломної роботи не соромтеся наполягати або проявляти ініціативу щодо спільної організації вирішення ваших питань. 
Дипломна робота починається з вибору теми, й тут існує ряд хитрощів, які допоможуть вам вибрати гідну мету дослідження.
 
Для вибору теми дипломної роботи можна користуватися приблизною тематикою дипломних робіт, наявною на будь-якій кафедрі. Однак, перш ніж вибрати тему, важливо переконатися в тому, що по ній існує достатня кількість літератури. Хоча багато фахівців рекомендують спочатку вибрати тему і лише потім приступати до пошуку матеріалів, ми своїм замовникам радимо спочатку з'ясувати, чи досить дана тема освітлена в літературі. Трапляється, що легка на перший погляд тема дипломної роботи при написанні виявляється непосильною за рахунок відсутності достатньої кількості джерел. Не секрет також, що в невеликих містах бібліотечний фонд залишає бажати кращого. Щоб уникнути ситуації, коли вам уже затвердили тему дослідження, а потім з'ясовується, що література по ній відсутня, бажано переглянути бібліотечні каталоги.

Останнім часом, намагаючись вирішити проблему повального «скачування», сканування або покупки дипломних робіт, деякі викладачі дають студентам теми у власному формулюванні або конкретні проблеми для дослідження. У цьому немає нічого страшного, тому що серед таких тем і питань завжди знайдеться те, що цікавить вас більшою мірою. 

Ще одним важливим моментом вибору теми дипломної роботи для гуманітарних предметів є її спірність. Це найбільш стосується юридичних тем. У зв'язку з тим, що наше законодавство постійно змінюється, існує звичайно два «табори»: одні підтримують реформи того або іншого інституту, інші їх критикують. Особливо актуально це для тем, пов'язаних із земельною реформою, житловим кодексом, реформою місцевого самоврядування. Постарайтеся вибрати менш спірну тему, тому що при захисті дипломної роботи у вас можуть виникнути проблеми, якщо хтось із екзаменаційної комісії дотримується прямо протилежної точки зору, ніж та, яка викладена у вашій роботі.

Таким чином, при написанні дипломної роботи важливо уникати як занадто широких, так і занадто вузьких тим. У першому випадку – ви берете на себе непосильне завдання, ризикуючи не укластися в установлений термін і стандартний об’єм тексту, а в другому – вам, швидше за все, не вдасться знайти потрібної кількості джерел (у списку літератури їх повинно бути не менш тридцяти). Однак більш вузьке формулювання теми все-таки краще широкого, тому що якість змісту дипломної роботи цінується значно вище, ніж кількість заповнених текстом сторінок.

Перед тим, як приступити безпосередньо до написання дипломної роботи, необхідно скласти її план. Найчастіше дипломна робота складається із трьох основних розділів:

 Вступ
Розділ 1. Теоретичний аналіз об'єкту й предмету дипломної роботи
1.1. Об'єкт
1.2. Предмет
Розділ 2. Практичний аналіз предмету дипломного дослідження (в основному, розглядається на прикладі підприємства або вузької спеціалізації галузі права)
2.1. Загальна характеристика практичного аналізу
2.2. Особливості предмету дослідження
Розділ 3. Напрямки вдосконалення предмету дослідження, розглянутого в дипломній роботі 
3.1. Проблеми, що виникають у відношенні розглянутого предмету дослідження
3.2. Шляхи вдосконалювання розглянутого предмета
Висновок
Бібліографічний список

Даний зразок плану не є строгим. Залежно від вашого Вузу пункти змісту роботи можуть змінюватися. Однак, перш ніж приступити до написання дипломної роботи за вашим планом, украй бажано погодити його з науковим керівником. Ваше бачення проблеми дипломного дослідження може відрізнятися від бачення наукового керівника. Не секрет, що ту саму проблему можна розглядати з різних сторін. Саме тому спочатку погодьте свій план у керівника, щоб вам не довелося потім повністю переписувати розділи роботи або, що ще гірше, кардинально міняти всю структуру дипломного дослідження.

Після того, як затвердите план роботи, приступайте до аналізу зібраного вами матеріалу, на основі якого ви збираєтеся проводити дипломне дослідження. Не варто відразу ж гнатися за необхідним об’ємом, набагато зручніше написати так звану «рибу» дослідження, її кістяк. Звичайно це половина від заданого об’єму дипломної роботи, що не включає в себе вступ, висновок і бібліографію вашого дослідження.

Саме із цією заготовкою йдемо другий раз до наукового керівника, щоб порадитися, чи тим шляхом ви йдете у своєму дослідженні. Цілком можливо, що науковий керівник захоче розставити акценти на інші аспекти проблеми. Таке опрацювання кістяка диплома допоможе вам уникнути непотрібної роботи, а також ви зможете довести науковому керівникові, що ставитеся до дипломного дослідження серйозно й пишете його самостійно, не використовуючи послуги фахівців з написання студентських робіт. У своїй роботі ми радимо студентам вчиняти саме так, особливо якщо у Вас досить часу на виконання дипломної роботи за даною схемою.

Після того, як ви погодите свій «кістяк» роботи, приступаємо до написання диплома до повного об’єму. Тобто ті заготівки, які були в «кістяку», ми розписуємо повністю, розставляючи акценти на тих проблемах, які хоче бачити в роботі науковий керівник. Звичайно, виписка повного об’єму займає не так багато часу, як попередні заходи: ми вже визначилися із планом роботи, погодили проблеми й акценти, які будемо розглядати в роботі, затвердили кістяк роботи. Особливу увагу при написанні повної версії диплома приділіть вступу і висновку. Вони повинні бути ідеальними, логічно виваженими, висновок повинен лаконічно та логічно відображати зміст всього досліждення. Не секрет, що на захисті саме на вступ, висновок і грамотність оформлення комісія звертає найбільшу увагу. На жаль, це обумовлено не тим, що комісії байдуже ваше дослідження, а тим, що на більше просто бракує часу, який приділяється на захист.

 Уже із чистовим варіантом ідемо на чергову консультацію з науковим керівником. Якщо ніяких додаткових зауважень немає, то даний варіант надсилається на рецензію. Однак, найчастіше, навіть чистовий варіант піддається незначному виправленню з боку наукового керівника. Взагалі дипломна робота, тим і відрізняється від курсового дослідження, що вимагає від вас більшої до себе уваги. На жаль, багато наукових керівників сприймають це по своєму, найчастіше піддаючи роботу постійним дрібним виправленням. Ставтеся до цього по-філософськи: незначно змінити зміст роботи не така вже й і проблематична справа, однак цим ви покажете керівникові своє поважливе ставлення до його авторитету.

 Отже, дипломна робота написана й відіслана рецензентові. Звичайно рецензію пишуть або провідні спеціалісти (найчастіше викладачі інших ВНЗ), або практичні працівники державних або комерційних установ, які працюють у сфері тематики вашого дипломного дослідження. Бажано перед відсиланням на рецензію, одержати відгук наукового керівника й прикріпити його до дипломної роботи, цього іноді досить для гарної рецензії. У нашій практиці лише половина рецензентів повністю читали працю студента, інша половина обмежилася переглядом вступу, висновку й відгуку наукового керівника. Звичайно буває навіть так, що студент звертається за написанням рецензії до фахівця нашої студії, а необхідний рецензент ставить тільки свій підпис.

 На цьому основний шлях до здачі дипломної роботи
пройдений, залишається лише її захист. На захисті дипломної роботи буде присутня в обов'язковому порядку Державна Екзаменаційна (атестаційна) Комісія.

Сама процедура захисту включає:

доповідь студента про зміст і основні висновки роботи;
питання до автора по доповіді; оголошення відгуку наукового керівника або його виступ (для дипломної роботи також і рецензента);
відповіді студента на питання осіб, що є присутніми на захисті;
заключне слово студента;
рішення комісії про оцінку дипломної роботи.

Вступне слово необхідно підготувати заздалегідь у формі виступу, у якому доцільно освітити такі важливі питання як: обґрунтування актуальності теми дослідження; мета, завдання, об'єкт, предмет дослідження, зміст роботи, її найбільш істотні й цікаві моменти. В основному доповідь містить у собі ключові моменти вступу, а основний акцент роблять на висновок. Виступ повинен включати також відповіді на основні зауваження наукового керівника й рецензента. Ваша доповідь не повинна бути занадто довгою, щоб комісії не довелося вас зупиняти на найцікавішому місці, тому постарайтеся встигнути за 10-15 хвилин.

При підготовці доповіді дуже допомагає її опрацювання вдома. Бажано прочитати текст доповіді, відзначивши за годинником час, що вам буде потрібний на її проголошення. Якщо ви не вкладаєтеся в 10-15 хвилин, то доповідь варто скоротити. У жодному разі не говоріть занадто швидко, намагаючись сказати якнайбільше у відведений час. Ви повинні говорити впевнено, не поспішаючи, роблячи необхідні акценти на найважливіших місцях вашої дипломної роботи. Украй бажано не читати текст доповіді з листка від початку до кінця, а запам'ятати хоч пару абзаців, не плаваючи в його змісті.

Корисно зробити роздатковий матеріал для державної комісії. Для цього найцікавіші графіки й таблиці вашої дипломної роботи роздрукуйте, зброшуруйте в гарну папку, зробивши титульний аркуш «Роздатковий матеріал до дипломної роботи з теми «...» студента ...». У роздатку входять найбільш значимі графічні матеріали дипломної роботи, а також додатки. Усього повинно бути п'ять папок з роздатковими матеріалами, по одній на кожного члена комісії. 
Такі основні моменти написання й захисту дипломної роботи.

У висновку хочеться відзначити, що не варто занадто хвилюватися перед і під час захисту дипломної роботи. Тисячі студентів проходили через це до вас і тисячі пройдуть після вашого випуску. 

Постарайтеся зайнятися підготовкою до захисту дипломної роботи заздалегідь. Не залежно від того,  чи пишете ви роботу самостійно, чи замовляєте у фахівця, чим більше часу є для детального опрацювання теми дослідження, тим більш якісним воно буде. У фахівця цей строк може бути від декількох днів до трьох тижнів, але в нього існує величезна перевага - досвід, помножений на власні напрацювання за роки своєї діяльності. Для вас цей термін може значно зрости, тому намагайтеся не заганяти себе в часову пастку.

Ще одним важливим моментом є виправлення дипломної роботи. Ні замовлена, ні написана самостійно робота не обходиться без виправлень із боку наукового керівника. Це не означає, що якість робіт залишає бажати кращого, а пов'язано зі специфікою самого дипломного дослідження. Повинен же науковий керівник відпрацювати наукові годинники, що одтримує за кожного дипломника й показати своє керівництво над студентом. Ставтеся до цього спокійно – змінити ви це все одно не в змозі. А от допомогти керівникові організувати цей процес, можливо, тим більше, коли його думка постійно змінюється, і вас просять внести щось нове у вже виправлений варіант роботи. Намагайтеся не допускати, щоб вас по кілька разів повертали до виправлення того самого. Постарайтеся запропонувати керівникові варіант поетапного виконання роботи й коректно візьміть процес надання доопрацювань у свої руки. Не варто йти на відкритий конфлікт із керівником, але й дотримуватися мінливого настрою й рішень наукового керівника теж не треба. Перед зустріччю з керівником сформулюйте всі необхідні питання з написанням роботи. Намагайтеся не відкладати вирішення питань на наступний раз і вирішити всі розбіжності при зустрічі. Не соромтеся відразу ж уточнити в наукового керівника, що саме не підходить або що вам не ясно. Якщо є можливість, пропонуйте місце і час зустрічі для спокійної й змістовної розмови. Намагайтеся особисто одержати варіанти виправлень наукового керівника з наступним спільним переглядом роботи. Якщо керівник посилається на недостачу часу, уточніть, коли в нього буде можливість приділити вам час.

Сподіваємося, що наші рекомендації будуть корисні вам у написанні дипломної роботи й допоможуть уникнути деяких гострих кутів при її захисті.
 
Якщо ви не маєте часу на підготовку дипломної роботи, ви завжди можете замовити її виконання у фахівців нашої студії. У кожному разі, радимо не відкладати до останнього з написанням або із замовленням дипломної роботи. 
 
Успішного навчання!


Переглядів: 8912 | Додав: ise
Послуги
Розклад роботи
Партнери сайту
  • Посилання
  • Статистика

     

     
    Copyright © 2024informative studio Expert 
    Вся інформація, розміщена на веб-сайті http://kursovye-raboty.kiev.ua/ua/ включаючи статті, тексти, фото-, аудіо-та відеоматеріали, ілюстрації, дизайн сайту, а також підбір і розташування матеріалів є власністю інформаційної студії Експерт та об'єктом авторських прав, охороняється відповідно до законодавства про захист авторських прав.
     
    Яндекс цитирования